r32 eko

R32 - ekološki rashladni medij

Kod nas možete odabrati velik broj klima uređaja s R32 rashladnim medijem. Kakav je to medij i koje su njegove prednosti saznajte u ovom tekstu. Kako bi se smanjio staklenički efekt i doprinos globalnom zatopljenju korištenjem rashladnih medija, Europa je početkom 2015 donjela nove plinske regulative “F-Gas Regulations”. Cilj im je postepeno prijeći sa R410A na R32 rashladni medij te nadalje u budućnosti i na nove, ekološki prihvatljivije rashladne medije.

Za uvid u cjelovitu sliku o rashladnim medijima, potrebno se vratiti malo u prošlost, kada su klima uređaji koristili rashladni medij R-22, popularno nazvan ‘freon’. Od ovog se rashladnog medija odustalo jer je imao negativan utjecaj na ozon, pa ga je zamijenio R-410A koji je u upotrebi još i danas. Rashladni medij R-410A nije štetan za ozon, no ima relativno visok GWP koeficijent (potencijal globalnog zatopljenja) od 2088. Upravo je zato napravljen novi ‘ekološki’ rashladni medij pod oznakom R32. Njegov GWP iznosi 675, te je riječ o još jednom mediju koji slijedi trend smanjenja GWP-a prema broju 1 (iznos za plin CO2) čemu teži industrija klimatizacije.

 

Uz to, rashladni medij R32 omogućuje nešto bolji prijenos topline čime je postignuta veća energetska efikasnost. R32 je jednokomponentno rashladno sredstvo, što znači da ga je lakše ponovno koristiti i reciklirati. Osim toga, relativno je jeftin za proizvodnju, jednostavniji je za rukovanje jer se ne rastvara i koristi poznatu tehnologiju, držeći troškove sličnim. Iz navedenog razloga, klima uređajima je lakše ispuniti zahtjeve za A+++ energetskim razredom, a proizvođačima su troškovi rashladnog medija niži u ukupnim troškovima proizvodnje klima uređaja.

Svako rashladno sredstvo ima jake i slabe točke, koje se također razlikuju ovisno o vrsti ciljanog proizvoda. Mnogi veliki proizvođači klima uređaja utvrdili su da je R32 optimalan izbor za upotrebu u njihovim proizvodima jer:

eko
Denounce with righteous indignation and dislike men who are beguiled and demoralized by the charms pleasure moment so blinded desire that they cannot foresee the pain and trouble.

Latest Portfolio

Need Any Help? Or Looking For an Agent

Working Hours : Sun-monday, 09am-05pm
Copyright 2023, Vankine. All Rights Reserved